The Etna Project
Sold   - Key-projects
Location Map   

Detail
  • Bedrooms
  • Bathrooms
  • Garages  
  • Price  - Key-projects
  • Area  
  • Status Sold
Description

Work: Residential Development
2. Building Restoration, Cellar & Buildings Construction
1 existing concrete structure, irrigation system, cistern, windmill

Being in an earthquake area, all designs have to be done according to NTC 2008 (Italian implementation of Eurocode 8 and similar), based on the “Spettro di Risposta Sismica” (a standardized diagram correlating the period/frequency of the structure and the seismic acceleration coming from P or S seismic waves in the site soil). Period/frequency of the structure depends by structure stiffness, walls toothing, shape, height, etc.

The existing concrete structure was already built and the customer decided to modify the shape of the roof and strengthen the structure with an internal steel reinforced wall (“setto”) to increase local rigidity, removing a seismic structure vulnerability due to an eccentricity between the mass centre of gravity and the stiffness centre of gravity due to the 3-storey height and extremely irregular shape. The load bearing capacity of the foundations was strengthened with underpinning in some areas. Other elements were modified to increase the local stiffness and balance the centres of gravity displacement.

To create a second entrance, the customer asked to design some retaining walls and a bridge to connect the rear elevation with the structure.

Two existing wells were connected, via an underground piping system, to the house, a cistern and an artificial “pond”. Provisions were left to connect the irrigation system and the pool.

The customer decided to demolish the existing structure removing the 2 top floors, leaving only the ground floor.
The customer asked to design and build an underground cellar below the existing structure.

Existing structure foundations to be shored up meanwhile the 15 mt x 4 mt cellar is built using underpinning building technique (splitting in sections) and “Martinetti a perdere” (lose jacks).

Existing 1-storey building to be finished with passivhaus technique (creating a ventilated layer in the flat roof, using ventilation domes, to create a “cold roof”, and cavity insulation walls)

Demolished 2 storey building will be rebuilt in a different location, on different elevation in an existing soil “bucket” with a moderate gradient. Customer asked to design the new buildings as a round Roman “Amphitheatre”, centring the buildings around the pool area, South facing. From west to east there will be the garage/pool, the 2-storey building with two different length and an adjacent 1 storey building.

The customer asked to use one side of the pool as a wall and build a cantilever wall on the other side to allocate the house garage, connected via an internal door to the main 2 storey building.

One elevation of the building to be shorter so the pool area will be at the same elevation of the second storey floor (day area). Ground floor to be used as night area.
Double height entrance on the other side and a separate building as private main accommodation on the opposite side of the double height entrance (on top of the pool area).
Double height entrance on the other side and a separate building as private main accommodation on the opposite side of the double height entrance (on top of the pool area).

 
Contact
Send Message