Villa Pinelli
Sold   - Key-projects
Location Map   

Detail
Description

Work: Buildings Restoration & Pool
1 stone house, 1 derelict building, 2 rows of cantilever walls and pool

Being in an earthquake area, all designs have to be done according to NTC 2008 (Italian implementation of Eurocode 8 and similar), based on the “Spettro di Risposta Sismica” (a standardized diagram correlating the period/frequency of the structure and the seismic acceleration coming from P or S seismic waves in the site soil). Period/frequency of the structure depends by structure stiffness, walls toothing, shape, height, etc.

The house was built on a significant gradient and partially on a rock (soil cat. A)
We had to intervene with an “adeguamento sismico” (load increase on foundation more than 10%) to increase the global box behaviour of the structure and remove a seismic vulnerability due to the mentioned different soil and a simultaneous eccentricity between the mass centre of gravity and the stiffness centre of gravity due to irregular shape.

“Cordoli di Coronamento” (steel reinforced concrete beams) were added at the top of the walls as well as “Rinforzo dei Cantonali” (walls toothing reinforcing). The foundation was made of stones with a tendency to displacements so we added a steel reinforced concrete slab at the ground floor, connected to the walls toothing reinforcing rebars and the floor’s steel reinforced concrete slabs rebars, to increase the “effetto scatolare” (box behaviour). Walls toothing reinforcing were connected to the “cordoli” rebars. New roof was built.

We created two sections of retaining walls to match pool elevation and front house veranda.

The renovation, which involved the complete rebuilding of the roof, the building services, the flooring and the recovery of the external stone walls was performed preserving the original features of the house. Every little detail has been carefully restored, respecting the original rustic character of the building and combining it with a comfortable style. Following this “recovery” philosophy, materials typical of the architectural style of the period were used, such as local stones, birch beams and terracotta tiles, while similar attention was then paid to the choice of finishes and interior decoration, recovering and restoring furniture, chandeliers and original doors.

The building is today a refined receptive structure with 4 bedrooms with private bathroom, a beautiful open living room on the entrance, a large kitchen and a sumptuous dining room. Outside, a terrace of over 150 square meters houses an infinity pool, heated and overlooking the magical panorama of the valley below.

The structure is an example of refined recovery, which has managed to combine the preservation of the original structures and atmospheres with the comfort required for a luxurious tourist location.

Materials used: Stone
Intonaco (render, floating and setting)
Concrete C10/15 (Magrone)
Concrete C25/30 (Pool and wall)
Concrete C15/20 (Cordoli – Flooring)
Sprayed Grout (Wall toothing – EN 1504-3 class R4)
Injection Grout (wall injection/filling – EN 1504-3 class R3-CC)
Steel B450C
Roof – Chestnut D35 a norma DIN 1052-UNI EN 338
Joints Steel FE 360 (Norme UNI 5744 –UNI 10011 – DIN 1052)
Stirodach EPS/tarpaper cm. 6

 
Contact
Send Message